Bezienswaardigheden Zeeuws-Vlaanderen: Sas van Gent

Als je in Sas van Gent een rondje fietst of wandelt zul je zien dat er tal van monumentale panden zijn. Veel daarvan zijn voorzien van naambordjes met de benamingen die de panden hadden voordat er echt sprake was van adressen.

Zeker de Molenberg en rijksmonument de Cuyperskerk zijn een bezoekje waard. Op de Molenberg staat een achtkantige molen, een monument waarvan enkel de romp nog te zien is. De Cuyperskerk is een neogotische kerk uit 1892 en dankt de monumentale status aan het bijzondere tongewelf. De kerk werd onlangs gerestaureerd en heeft een nieuwe invulling gekregen: Markt 4, een overdekt marktplein. Interesse om de kerktoren te beklimmen? Boek het arrangement De Cuyperskerk.

Industrieel museum Sas van Gent

Een bezoekje aan het Industrieel Museum Zeeland mag zeker niet ontbreken. Dit museum voor jong en oud is gevestigd in de oude loodsen van de eerste Coöperatieve suikerfabriek van Nederland. Het museum heeft een diverse collectie, combineert kijken en doen en je leert op een interactieve manier meer over de industrie en techniek. Een bezoek aan dit museum is leuk te combineren met een fietsroute: museumrondje.

Een dagje weg in Zeeuws-Vlaanderen

Weet je niet wat te doen in Zeeuws-Vlaanderen. In Sas van Gent zijn veel leuke uitjes te plannen. Ontdek de bezienswaardigheden of doe een rondje te voet, op de fiets of leer Sas culinair kennen.

Wat te doen in Zeeuws-Vlaanderen

Niet alleen in Sas van Gent zijn vele bezienswaardigheden, dit geldt voor heel Zeeuws-Vlaanderen. Fiets vanuit Sas van Gent naar havenstad Terneuzen, bourgondisch Hulst of mosseldorp Philippine. Met de auto ben je binnen een half uurtje aan de West-Zeeuws-Vlaamse kust met badplaatsen Cadzand, Nieuwvliet, Groede en Breskens. Winkelen en lekker eten doe je bij uitstek in vestingstadje Sluis. Zeeuws-Vlaanderen heeft ook verschillende natuurgebieden voor de echte natuurliefhebbers! Wandel door natuurgebied Het Zwin, het Verdronken Land van Seafthinge, de Verdronken Zwarte Polder of Waterdunen. Kom terug naar Sas van Gent en sluit de dag af bij één van de lekkere restaurantjes. 

Havenstad Terneuzen

In Havenstad Terneuzen bekijk je de imposante schepen vanaf de Zeedijk, het vernieuwde sluizencomplex of de scheepspottersplek. Ontdek het historische verhaal van De Vliegende Hollander of breng een bezoekje aan het Schoolmuseum in het voormalige Bankgebouw. Wandel langs de diverse monumentale panden zoals het voormalig stadhuis, de grote Kerk in de Noordstraat, de Arsenaalkazerne of het voormalige postkantoor. Sluit de dag af met een hapje en drankje in Oud Terneuzen. 

West-Zeeuws-Vlaamse kust

Zeeuws-Vlaanderen heeft een prachtige kustlijn die loopt van Breskens tot Cadzand. Uitgestrekte stranden, brede fietspaden door de duinen en gezellige kustdorpjes, de West-Zeeuws-Vlaamse kust heeft het allemaal. Geniet van een actieve dag op het water of luier op het strand. Drink een drankje op één van de vele strandpaviljoens of fiets door de duinen naar Cadzand, Nieuwvliet, Groede of Brenskens om daar te genieten van de vele winkeltjes en heerlijke restaurants. 

Natuurgebieden Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen heeft een uniek natuurlandschap met diverse natuurgebieden. Voor de vogelliefhebbers is er natuurgebied Waterdunen bij Breskens en Het Verdronken Land van Saefthinge nabij Hulst.. Waterdunen staat in verbinding met de Westerschelde waardoor er een constante wisseling is van hoog en laag water en het gebied er ieder uur anders uit ziet. In Saefthinge vind je uitgestrekte schorren, geulen, slikken en broeden jaarlijks duizenden kustvogels, waaronder tureluur, kokmeeuwen, visdiefjes en scholeksters. 

Voor natuurliefhebbers die van afwisseling houden is er de Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet. Een culthuurhistorisch verhaal, slikken, schorren, duinen en een grote diversiteit aan planten en dieren. Het Zwin tussen Cadzand en Retranchement is een slufter: een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding met de zee staat. Een zeer gevarieerd gebied waar zoet en zout elkaar op korte afstand afwisselen.